Att anlita en jurist: Vad varje jurist vill säga till sina klienter men inte vågar.

1. Juristens arbete är mer taktik än juridik. Det är sällan den juridiska knäckfrågan, dvs vad som är rätt eller fel, är avgörande för ditt fall– utan hur juristen hanterar frågan. En bra jurist är framför allt en god taktiker som råkar behärska juridik. Alla jurister utom verklighetsfrånvända juridikprofessorer suckar inombords när någon ringer och vill veta vad som gäller i den och den juridiska frågan. Alla såna svar kan du lätt googla fram. Jurister googlar också. Men att använda den information på rätt sätt – det är jurister mästare på!

2. Juristen skiljer det relevanta från det irrelevanta. Det kan finnas många saker i ditt fall som du tycker är viktiga. Juristen kommer inte att ta fasta på alla dessa. Juristen kommer att isolera det som är viktigt för uppdraget och lägga resten åt sidan. Ett enda bra argument väger tyngre än tio halvbra argument. Din jurist kommer att försöka hitta det bra argumentet.

3. En ärlig jurist kan aldrig lova att du vinner eller får rätt! Det är många faktorer längs vägen som spelar in. Det är som ett schackspel. Vissa fall hamnar i domstol och även om man ibland kan säga hyfsat säkert hur domstolen ska döma, så går det aldrig att säga med fullständig säkerhet. Däremot ökar en bra jurist dina chanser väsentligt att vinna eller få rätt!

4. Var ute i god tid! En jurist har många uppdrag samtidigt och kan inte släppa allt omedelbart för att ta ditt uppdrag. Och juridik kräver noggrannhet. Därför kan en jurist sällan agera omedelbart utan behöver gå igenom uppdragets detaljer först.

5. För att komma igång! Du behöver godkänna uppdragsavtal och i förekommande fall skicka tillbaka fullmakt. Innan dess vill juristen inte jobba. Juristen riskerar långa samtal och mailkonversationer med dig som den aldrig får betalt för. Och även jurister vill ha betalt för sin arbetstid.

6. Tänk på att tid är pengar! De flesta jurister arbetar på timdebitering. Det betyder att varje telefonsamtal, varje mail, varje inlaga och allt annat juristen gör debiteras dig. Ett telefonsamtal på 3 minuter kan mycket väl debiteras med en halvtimme då juristen först ska förbereda vad den behöver för information från dig och sen ska analysera det du sa, samt strukturera och dokumentera det. Du kan spara pengar genom att ge så kort och koncis information som möjligt till juristen. Om juristen behöver veta mer kommer den att fråga dig. Jurister är bra på att fråga om det som är relevant.

7. Fast pris är inte att rekommendera. Fast pris innebär att juristen har en förutbestämd tid att lägga på ditt uppdrag. Om juristen tar 4 000 kr för ett uppdrag kommer den t ex att kunna lägga ca 2 timmar. Om du skickar stora mängder dokument som tar lång tid att läsa igenom och ringer ofta så kommer juristen inte att hinna analysera ditt fall särskilt många minuter. Ta enbart fast pris på enkla juridiska tjänster såsom upprättande av äktenskapsförord, testamenten och liknande.

8. Lita på din jurist! Lita på att din jurist vet vad den gör. Om du känner att du inte litar på din jurist, så säg upp den. Ingen jurist med självaktning kommer att acceptera att du övervakar dennes arbete – och let´s face it! Eftersom du inte är jurist lär du heller inte kunna instruera din jurist hur den ska arbeta.

Mattias Walving-Lundberg, jurist

Till toppen
Hem
Våra tjänster
Om oss
Kontakta oss
Sekretess, arvode och case
Att anlita en jurist
Allmänna villkor
Meny